Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

~Aποδημητικά πουλιά~

Καλησπέρα αναγνωστούδια μου όμορφα!Τι μου κάνετε;Σήμερα θα ξεκινήσω με μια διαπίστωση μια παρατηρηση ας πούμε.Οι bloggers πιστεύω γράφουν επειδή θέλουν να εκφραστούν,να βγάλουν πράγματα ,αισθήματα,βάρη απο μεσα τους.Όταν είναι καλά,οταν περνούν τέλεια με φίλους,όταν ερωτεύονται,τότε ψιλοεξαφανίζονται.Η αλήθεια ειναι οτι περνάω πολύ καλά γι'αυτό πλέον δεν
γράφω τοσο τακτικα οσο στις αρχές!Anyway, στο θέμα μας τωρα, πριν απο μερικές μέρες λόγω και των σπουδών μου, πήγα σε ένα debate με θέμα΄΄Η Ευρώπη πρέπει να κλείσει τις πορτες της στην Ευρωπη΄΄ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.Σ'αυτό θα επιχειρηματολογούσαν  δύο όμιλήτές υπέρ και δυό κατα αυτού.
    Αρχικά, όταν εισήλθαμε μας δοθηκαν κάποια ψηφοδέλτια τα οποία θα ριχναμε σε μια ας την πουμε κάλπη για να ψηφισουμε για το αν ειμαστε υπέρ,κατά ή αναποφασιστοι.
Δεν θα σας πώ τι ψήφισα!Ωστόσο ομολογώ πως το debate ηταν παρα πολύ ενδιαφέρον.Και πραγματικά το αντιμετώπισα με αυτόν τον υπερβολικο ενθουσιασμό που με διακατεχει όταν συναντώ εναν καινουριο ανθρωπο,μια καινουρια κατασταση(!)Βεβαια δεν ξέρω κατα ποσο καλο ειναι αυτό!
Στο debate θα επιχειρηματολογουσαν υπέρ του να  κλείσουν οι πορτες της Ευρωπης για τους μεταναστες ο Μάκης Βορίδης και ο Douglas Murray (Αγγλος δημοσιογραφος) ενώ κατά θα επιχειρηματολογουσαν η Αντιγονη Λυμπεράκη(καθηγητρια στο Παντειο Πανεπιστημιο) και ο Γάλλος  Bernard Kouchner, (πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του Κόσμου).Τη συζητηση θα συντόνιζε ο Nick Gowing δημοσιογράφος του BBC.
 *
Πρώτα  εξέφρασε τις ιδέες του ο D.Murray αναφέροντας  οτι στην Βρετανια εχουν εισέλθει παρα πολλοί μεταναστες, και οτι κατ'αυτό τον τρόπο απειλείται η ταυτότητα των Βρετανών.Eπιπλέον ανέφερε οτι αντιλήψεις οτι οι μεταναστες κάνουν λαικιστί τα χαμαλίκια ,δηλαδη δουλειές που εμείς οι <<ντοπιοι>> αρνουμαστε και δεν μπορουμε να κάνουμε δεν ισχυουν.Τονισε ιδιαιτερα οτι οι Ευρωπαίοι  μπορουν να κανουν ολες τις δουλειές,οποτε δεν τους χρειαζομαστε εντος των συνορων μας.Σε όλα αυτά ήρθε να συμπληρώσει ο Μ.Βορίδης ότι το προβλημα της μεταναστευσης εχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις στην Ελλάδα και  μιλώντας υποθετικά , αν ανοιγαμε τις πόρτες της Ευρώπης ο καθένας θα πηγαινε όπου ήθελε.Επιπλέον,οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να λάβουν τον κατωτατο μισθό καθώς θα υπήρχε ανεξελεγκτος αριθμός εργαζομένων-εργατών.Πρόσθεσε επισης ότι το 50% των μεταναστών ειναι φυλακισμένοι και κακοποιοι.Ενώ εκλεισε τον λόγο του ισχυριζόμενος οτι η δομή του συστηματος δεν μπορει να τους δεχτει,να τους περιθαλψει και να τους βοηθησει όπως νομίζουν.

*
Στην αντίπερα όχθη, η Α.Λυμπεράκη ισχυριστηκε οτι η μετακινηση των λαων  ειναι γνωστη ήδη απο τα αρχαικά χρόνια.Δεν μπορουμε να βάλουμε φραγμους στους ανθρωπους,δεν μπορουμε να τους απαγορεψουμε να αναζητουν ,να κυνηγουν ενα καλυτερο οικονομικο,πολιτικο μέλλον ή και ασφάλεια αναλογιζομενοι οτι πολλοι ειναι και μεταναστες πολεμου.Ακόμα διατείνεται οτι στο θέμα της εργασιας και σε αποψεις οτι ΄΄Οι μεταναστες ευθυνονται για τα υψηλα επιπεδα ανεργιας΄΄την περιοδο  που εισηλθαν πολλοι μεταναστες στην Ελλαδα 1992 και μετα, υπηρξε μειωση της ανεργίας και αυξηση του βιοτικου επιπεδου ζωης των Ελληνων.Ο Β.Kouchner ήρθε να συμπληρώσει και να ενισχύσει τα επιχειρηματα της μοναδικης γυναίκας ομιλιτριας λέγοντας ότι οι μεταναστες βοηθουν στην παραγωγή,και επιφερουν οικονομικη ευημερια σε μια χωρα.Βεβαια, εγω θεωρώ πως το καλυτερο που είπε ήταν οτι ΄΄Δεν μπορείς να απογορεύσεις σε κάποιον ανθρωπο να ονειρεύεται ενα καλυτερο μέλλον΄΄

*
Η δική μου άποψη στο θέμα είναι πως αν θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι ας υιοθετησουμε έστω και λιγο καποια σωστά πράγματα που έχουν  αλλες ευρωπαικές χωρες και ας αφήσουμε στην ακρη  τον μικροκοσμό μας με τις παλαιομοδιτικες αντιληψεις που θέλουν καποιοι να μας καλλιεργούν.Στο θέμα της μεταναστευσης, θα μπορουσαμε να υιοθετησουμε αυτό που είχε προτείνει ο Σαρκοζί όταν ηταν υπουργος εξωτερικών της Γαλλιας.Ειδικότερα,οι πορτες πρέπει να είναι ανοιχτές για όλους όσους είναι νομιμοι,έχουν χαρτιά και έχουν έρθει σε μια χώρα για  συγκεκριμενο σκοπο,πχ για σπουδες, εργασία κλπ.Είναι αλήθεια πως δεν μπορείς σε κανεναν να στερησεις τα όνειρα,να του απαγορεψεις μια καλυτερη ζωή.Είναι αδικο να εξομοιώνεις τους πάντες.Επειδη είναι κάποιος μελαμψος σημαινει οτι ειναι και εγκληματίας;Επειδή καποιος θέλησε να μεταναστευσει για να μην τον τιναξει μια βόμβα στον αερα μαζι με την οικογενεια του ειναι κακοποιος ή πρεπει να παει φυλακή;Όχι, καλέ μου αναγνώστη τιποτα απ'ολα αυτα.Οπως εμείς φεύγουμε στο εξωτερικο για σπουδες,  ή ακομα και για δουλεια τωρα που βρισκομαστε σε οικονομικη κριση και δυσχερεια,και δεν θέλουμε να μας κλείσουν την πόρτα καθως βλέπουμε σε μια αλλη χωρα μια σανίδα σωτηρίας,έτσι πρέπει να γινουμε και εμεις το σωσιβιο για όσους μας έχουν ανάγκη.

Καταλήγοντας, όσον αφορά το debate και τις αποψεις που εκφράστηκαν  έχω να πώ πως κάποιοι έκαναν πολιτική και διπλωματία ενώ καποιοι αλλοι μιλησαν  με σαφήνεια και αλήθεια.Τα συμπεράσματα τα αφήνω σε εσάς ενώ θα σας αφησω λέγοντας  σας (ή μαλλον δείχνοντας σας)
ποια ηταν τα αποτελεσματα των δυο ψηφοφοριων,δηλαδη πρίν και μετά την ομιλία.



 
Και γιατί αλλωστε να μας κλείσουν την πορτα;
και εμείς οι ανθρωποι σαν τα αποδημητικά πουλιά είμαστε
αναζητούμε την ανοιξη , όταν εδω που βρισκόμαστε έχει χειμώνα
                                     Γιατι να μας απαγορεψουν την πόρτα στην ανοιξη;
 
~ Φιλάκια πολλά και να περνάτε καλά!~

ΥΓ:Δειτε και ενα ενδιαφερον video πάνω στο ΄θέμα!


24 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια για το κειμενο σου !!! Ηταν φοβερο και το βιντεακι εξισου . Θα θελα να παραμεινω σε αυτο που ειπε η κυρια της " παρεας " για ποιο λογο να στερησουμε σε καποιον την ευτυχια του με λιγα λογια . Σ'ευχαριστω γιατι με το κειμενο σου μπορεσα να καταλαβω το εξης : για ποιον λογο θα πρεπει ο ασπρος να ναι στην Ευρωπη ο μαυρος στην Αφρικη και ο κιτρινος στην Ασια ??? για ποιον λογο ο καθε ανθρωπος να μην μπορει να φυγει απο τα ορια των (τεχνιτων ) συνορων ??? για ποιον λογο να δημιουργειται αυτη η φοβια για την μεταναστευση αφου ειναι στο DNA του ανθρωπου ο οποιος παντοτε εφευγε απο το μερος που βρισκοταν αν οι συνθηκες δεν του εξασφαλιζαν τα απαραιτητα για την επιβιωση του . ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ??? " Γρινιαρης "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για την απαντηση σου!
      Αυτό ακριβώς δεν μποπρουμε να βαλουμε όρια στους ανθρώπους,δεν μπορουμε να τους απαγορεψουμε να κυνηγουν καλυτερες συνθηκες διαβιωσης!
      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  2. Θέτεις το ζήτημα σε λάθος βάση!Ποιος είπε ότι είμαστε ευρωπαιοι;Ψευτοκουλτουριάρηδες διανοουμένοι που λατρεύουν τον Κοραη και κανεις άλλος!Είμαστε Έλληνες,αυτόνομος πολιτισμός χωρίς να είμαστε ενωμενοι με τη δυτική ευρώπη την πατρίδα της σύγχρονης δημοκρατίας!Επομένως όχι δε θέλω να είμαι ευρωπαιος και για αυτό θέτω το μεταναστευτικό σε εντελώς διαφορετική βάση.Η πρώτη γενιά μεταναστών να μην μπορεί παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις να πάρει υπηκοοτητα,η δεύτερη μερικά και η τριτη πλήρη!Αυτή είναι η λύση του μεταναστευτικού σε γενικές γραμμές τα υπόλοιπα είναι βούτυρο στο ψωμί της Χρυσής Αυγής!!Τεσπα είναι αργαααααααααααααααα και τα ξίδια είναι μπόλικα οποτεεε σε χαιρετωωωωωωωωωωωωωωω!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ,
      υποτίθεται πως υπαγόμαστε στην Ευρώπη.Τωρα το τι είμαστε στα μυαλά δεν ξέρω!
      Η προταση σου δεκτή!
      Καλημέρα!

      ΥΓ:Ελπιζω να συνηλθες απο τα ξυδια :P

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Το καλύτερο ξέρεις ποιο είναι;΄΄Η Χ.Α κανει την δουλειά της όσον αφορά τους μετανάστες!΄΄
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  4. Υπέροχο όλο το κείμενο και η αλήθεια είναι πως δεν είχα διαβάσει κάτι παρόμοιο.
    Ωστόσο τώρα τελευταία έχω μπει σε σκέψεις σχετικά με το μεταναστευτικό, βλέποντας τους Έλληνες να αποχωρούν απογοητευμένοι και να πηγαίνουν σε ξένα κράτη που κι εκεί θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και ίσως σε χειρότερες συνθήκες εργασίας από ότι εδώ στην Ελλάδα. Γιατί δεν παλεύουμε στον τόπο μας? Γιατί ο καθένας βρίσκει πιο εύκολο το φευγιό από το να πολεμήσει για το καλύτερο αύριο της χώρας του? Χιλιάδες οι Πακιστανοί στην Ελλάδα … γιατί δεν έμειναν να πολεμήσουν στην χώρα τους να διώξουν τους δυνάστες, να φέρουν ειρήνη? Οι Έλληνες που φεύγουν γιατί δεν γίνονται ποτάμι να πάρουν σβάρνα τους δικούς μας δυνάστες και πάνε να χύσουν το αίμα τους δεν ξέρω κι εγώ που? Και που είναι το καλύτερο όταν σε όλο τον κόσμο βλέπουμε πως υπάρχουν μαύρες οικονομικές τρύπες?
    Φυσικά και θα υπάρχουν μετανάστες και ναι όπως λέει κι ο Ρ. τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτό τον τόπο πώς να τα διώξεις και που να πάνε?
    Αλλά μήπως έχει παραγίνει το κακό?
    Μπορεί και να είναι αφελή όλα αυτά που σκέφτομαι… δεν ξέρω!

    Καλό Σαββατοκύριακο Love :))
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Λεβίνα μου!
      Αυτά τα ερωτηματα που θέτεις αρχισαν να με προβληματιζουν περισσοτερο και να παω τους συλλογισμους μου ενα βημα παραπερα οσον αφορα την μεταναστευση!

      Δεν ειναι καθολου αφελη αυτα που σκεφτεσαι!

      Φιλιά Λεβινακι , καλο ΣΚ! :)

      Διαγραφή
  5. Σε μια χωρα που εχει ευημερια θα το δεχτω αλλα σε μια που δεν εχει οπως ειναι πλεον η δικη μας δεν γινεται.Οπως ειπες και ο Σαρκοζι ειπε το εξης απλο νομιμοι,με χαρτια οπως δηλαδη πανε(παμε)και εμεις πλεον μεταναστες λογω κρισης.Εχει διαφορα ο τροπος που παμε εμεις και μας περνανε απο κοσκινο(ειδικα στην Γερμανια ή ΗΠΑ αν δεν εχεις προσκληση για δουλεια δεν πατας)και διαφορετικος ο τροπος που εισρεουν κατα χιλιαδες καθε μηνα οι διαφοροι μεταναστες στη χωρα μας.
    Το θεμα μεταναστευτικο προβλημα(θεμα)στην Ελλαδα ειναι τεραστιο και οι βασεις του δεν υπαρχουν,δεν φτιαχτηκαν εδω και πολλα χρονια.Ειναι παρα πολυ συσκολο να φτιαχτει τωρα που ειμαστε θπο διαλυση!
    Πολυ ενδιαφερουσα η αναρτηση σου!

    Υγ τον Βοριδη απλα τον σιχαινομαι,τσαμπα μαγκας που καθε φορα που τον βλεπω και μονο η φατσα του με προκαλει να τον φτυσω!
    Καλο βραδυ να εχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα ειναι να υιοθετηθουν πολιτικες που θα βοηθησουν στην βελτιωση αυτης της καταστασης.Δεν γινεται διαφορετικα,τα προβληματα ειναι πολλά και οσο μεγαλωουν γινεται δυσκολοτερο να καταπολεμηθουν.Η προταση Σαρκοζι ειναι μια αρχή και νομιζω οτι ειναι πολυ ενδιαφερουσα.

      ΥΓ:Είναι ολίγον τι μαιντανός, είναι η αληθεια και να σου πω ουτε και εγω πολυσυμφωνω με τις αποψεις του!

      Φιλιά Γατε και καλό ΣΚ!


      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι!
      Φιλιά Δαφνη καλο Σαββατοβραδο να εχεις! :)

      Διαγραφή
  7. Συμφωνώ με τη Δάφνη! Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Μη τα χάνεις κάτι τέτοια. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δεν τα χάνω! Την Δευτερα θα πάω σε ενα άλλο!
      Φιλάκια!Να περνάς καλά :)

      Διαγραφή
  8. Μου άρεσε αυτό που έγραψες..
    "Γιατι να μας απαγορεψουν την πόρτα στην ανοιξη;"
    Η ανάρτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου!
      Καλο υπολοιπο Κυριακής!
      Φιλάκια :)

      Διαγραφή
  9. Τι να πω!Το κείμενό σου είναι για πολλές απόψεις και προβληματισμούς!Η κρίση πάντως που βιώνουμε δεν οφείλετε σε μεγάλο ποσοστό στους μετανάστες!Κι οι Ευρωπαίοι καλό θα ΄ταν αυτήν την εποχή της κρίσης ν΄ ασχοληθούν πιο πολύ με το γιατί μεταναστεύουν άνθρωποι απ΄ τους τριτοκοσμικούς της Ευρώπης, παρά για τη μετανάστευση των υπόλοιπων τριτοκοσμικών!Αλλά αυτό βέβαια ειν΄ αυτονόητο πως δεν τους συμφέρει!
    Καλή συνέχεια και να ΄σαι πάντα καλά!Φιλάκια!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και εγώ επειδη προβληματιστηκα το εγραψα!
    Ναι και εγω πιστευω οτι δεν πρεπει να βγάζουμε απ'εξω την ουρά μας οσον αφορα το προβλημα!
    Αλλωστε αν θέλουμε εμεις να μεταναστευσουμε θα μας αρεσε να μας κλείσουνε την πορτα;

    Φιλάκια Σοφακι μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κουκλίτσα μου! Επιτέλους σε διαβάζω και εσένα (σας πήρα με την σειρά και εχω απο το πρωί που διαβάζω...). Να περνάς καλά και ας χάνεσαι ;) και να περνάς και καμια βόλτα να μας λες τα νέα σου!

    Υπέροχη ανάρτηση και μάλιστα για ένα θέμα σοβαρό και επίκαιρο, όταν όλοι οι Έλληνες μεταναστεύουν για ένα καλύτερο μέλλον. Έχω την αδερφή μου το ψάχνει οπότε το ζώ πιο έντονα αυτη την περίοδο, διότι βλέπω τους λόγους και τις αφορμές απο την πλευρά της.. Να γίνεται η μετανάστευση ελεγχόμενη και σε χώρες με ευημερία. Συμφωνώ απόλυτα. Με αυστηρά κριτήρια.

    Καλό βράδυ να έχουμε! Σε φιλώ!

    ** Αυτα τα ντιμπέιτ πάντα μου ακούγονται βαρετά...ίσως όμως επειδή θεωρώ βαρετές και τις πολιτικές συζητήσεις, οπότε πάει προς τα εκεί το θέμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι ιδιαιτερα σοβαρο το θέμα οπως ακριβώς αναφέρεις καθως ολο και περισσοτεροι Έλληνες σκεφτονται να φυγουν στο εξωτερικο.Πιστευω πως κανεις δεν πρέπει να απαγορευση την μετακινηση λαών,απλά να βάλει καποια όρια!
      Θα μας αρεσε δηλαδη να μην μπορουμε εμεις να πάμε καπου;;
      ΚΑΙ περα απο όλα αυτά είναι ρατσιστικο να ξεχωριζει κανεις τα δικαιωματα των δυτικων και των ανατολικων λαων.
      Φιλάκια Μελοκανελλο μου :*

      Διαγραφή
  12. Δεν είναι οι μεταναστες οι εχθροι μας
    Εχθροι είναι αυτοι που κλεβουν την ζωη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καταρχήν συγχαρητήρια για την υπέροχη ανακαίνιση στο χωρο σου!
    Μουσική background όλα τα σπάνε!
    Στο θέμα μας τώρα...

    Θα πω ναι στους μετανάστες υπό προϋποθέσεις:
    Π.χ να έχουνε μέσω τις πρεσβείας τους κλείσει ήδη θέση για δουλειά πριν έλθουν στην Ελλάδα όπως γίνεται δηλαδή στη Σουηδία...
    και φυσικά να είναι νομιμοι και όχι εγκληματιες...

    Θα μείνω σ'αυτό το μεγαλειώδες "Δεν μπορείς να απογορεύσεις σε κάποιον ανθρωπο να ονειρεύεται ενα καλυτερο μέλλον" και θα το φωνάξω μ'όλη μου την ψυχή αρκεί ο μετανάστης να σεβαστεί την χώρα αυτή που θα τον αγκαλιάσει όχι να την μολύνει, να την προσβάλει να την σπιλώσει...

    Δεν πρόλαβα να διαβάσω τι είπανε οι άλλοι... ελπίζω να μη με κράξουνε για τα πιστεύω μου.
    Φιλάκια πολλά!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Y.Γ. Πολύ θα ήθελα να ήξερα ποιοι ήταν οι παράγοντες που συντέλεσαν να ανέβει το ποσοστό υπέρ των μεταναστών μετά το debate...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αλήθειες