Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

~Τρίζουν κίονες και προτομές~

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν είχαμε μία μηχανή του χρόνου και κάποιοι Αρχαίοι στοχαστές μεταφέρονταν στην εποχή μας,έβλεπαν τον τρόπο που ζούμε και πως λειτουργεί ο κόσμος μας ,ποιά θα ήταν η άποψη τους για εμάς;
   Τι θα νιώθαμε αν ξυπνούσαμε ένα πρωί και η Ακρόπολη δεν κοσμούσε την Αθήνα;Άν υπήρχε το απόλυτο κενό;
 Πώς θα ήταν αν μιλούσαμε με νοήματα και χειρονομίες επειδή δεν μπορούμε να μιλήσουμε με την γλώσσα;


 Εύλογα ερωτήματα πιστεύω αν σκεφτεί κανείς τους λόγους και τη βούληση της κυρίας Μαρίας Ρεπούση η οποία πρότεινε να διδάσκονται προαιρετικά  τα Αρχαία και τα Λατινικά στα σχολεία,ενώ άφησε αιχμές και για τα θρησκευτικά.Από αρκετούς βουλευτές υπήρξαν αντιδράσεις αρνητικές αλλά υπήρχαν και κάποιοι που επιδοκίμασαν την πρόταση της.Είναι αλήθεια,ότι το σύστημα Παιδείας της Ελλάδας πάσχει εδώ και αρκετά χρόνια,πως σίγουρα χρειάζεται αναδιοργάνωση και ιδιαίτερη μέριμνα για τη διαμόρφωση των μαθημάτων και βελτίωση των τρόπων διδασκαλίας.Ωστόσο πώς θα μπορούσαμε να βγάλουμε έξω απο τα σχολεία τόσο θεμελιώδη μαθήματα ή να τα κάνουμε προαιρετικά;
    Αρχικά,πιστεύω πώς όλα τα πράγματα έχουν μία συνοχή,μία αλληλεξάρτηση ,πώς διατελλούν σε κάθε περίπτωση μία κυκλική κίνηση.Το παρόν μας δεν είναι εντελώς αποκομμένο και ανεξάρτητο απο το παρελθόν και το μέλλον.Πώς λοιπόν  θα μπορούσε μία βουλευτής να καταργήσει το παρελθόν της γλώσσας που μιλάμε σήμερα,τα Αρχαία ελληνικά από τα σχολεία και με αυτό τον τρόπο πιθανώς να εμποδίσει και την καλύτερη εξέλιξή της στο μέλλον;Πώς θα μπορούσε να  αφαιρέσει την αρχαιοελληνική σκέψη που επηρρέασε σε τόσο μεγάλο βαθμό διαφωτιστές και μεγάλους φιλοσόφους της νεότερης εποχής ;Παλιότερα,κάποια πολύ αγαπημένη συγγενής μου που είχε ζήσει στην Αγγλία για αρκετά χρόνια συνήθιζε να λέει΄΄Οι Άγγλοι,λένε  πώς ο νούς ,η σκέψη μας φτάνει εκεί που φτάνει και η γλώσσα μας.΄΄Με μία τέτοια πράξη λοιπόν θαρρώ πως η λεξιπενία των νέων θα χειροτέρευε σε μεγάλο βαθμό και επομένως οι πνευματικοί τους ορίζοντες θα περιορίζονταν.
  Επιπλέον,θεωρώ κάπως αστείο το γεγονός ότι όλοι οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα μαθαίνουν ελληνικά και επιθυμούν να μελετήσουν και αρχαιοελληνικά κείμενα,επισκέπτονται την Ακρόπολη,ενδιαφέρονται σε γενικές γραμμές για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και εμείς θέλουμε να τον αποποιηθούμε εντελώς,να τον ξεχάσουμε.Αλλά θα μου πείς γλυκέ μου αναγνώστη,τι τα λές αυτά αφού όλοι οι μαθητές στα σχολεία παρακαλούν να ξεφορτωθούν αρχαία και μαθηματικά απο το πρόγραμμα διδασκαλίας.Θα με ρωτήσεις φαντάζομαι αν μου θίξανε τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη;Ναι μου τους θίξανε αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό,αλλά ότι όλα αυτά γίνονται εσκεμμένα.Πραγματικά απεχθάνομαι τις θεωρίες συνομωσιολογίας,αλλά ας αναλογιστούμε έστω για λίγο κάποια πράγματα.
   Η τηλεόραση κατακλίζεται απο σκουπίδια.Τηλεσκουπίδια για την ακρίβεια.Σειρές που κατεβάζουν το IQ σου 50 μονάδες,τούρκικα σήριαλ που κάνουν προπαγάνδα και πολιτιστική εξάπλωση,ειδήσεις και δημοσιογράφους που αν η μύτη τους μεγάλωνε κάθε φορά που λένε ψέματα δεν θα μπορούσαν να τους σώσουν ούτε οι πλαστικές του Φουστάνου.Παιδεία που πάσχει,όσον αφορά καθηγητές,βιβλία,μόρφωση.Παιδεία κενή.Ιστορία που μας λέει ψέματα. Και όλα αυτά προφανώς βοηθούν στην ποδηγέτηση ,την καθοδήγηση και την χειραγωγία  είτε απο πολιτικούς είτε απο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.Γιατί όταν υπάρχει άγνοια σε κάποιους τομείς απλά ανοίγεις το στόμα,κοιτάς αποβλακωμένος και συμφωνείς.

  Καταλήγοντας,εάν ο οποιοσδήποτε σ'αυτή τη χώρα θέλει να βελτιώσει την Παιδεία ας νοιαστεί να υπάρχουν επαρκείς καθηγητές και δάσκαλοι σε όλα τα σχολεία της χώρας και όχι να έρχονται τον Δεκέμβρη.Ας νοιαστεί να προσλάβει κανένα ψυχολόγο,έστω σε κάθε περιφέρεια αν όχι σε κάθε σχολείο,μιας και η σημερινή νέα γενιά είναι η γενιά της καταθλιψης.Ας νοιαστεί να υπάρχει χαρτί στο φωτοτυπικό,ας φροντίσει για την υγειινή και την καθαριότητα.Και ας αφήσει τα αρχαία στην θέση τους.Αλλά ,οι σημερινοί πολιτικοί έχουν πρωτοποριακές ιδέες ,μπορεί να θέλουν στη θέση των αρχαίων να μας διδάσκουν τούρκικα.



~Φιλιά αγαπητοί μου αναγνώστες~

ΥΓ:Να θυμάστε στο μυαλό είναι ο στόχος.



18 σχόλια:

  1. Φίλη μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
    Η Ρεπούση είναι τελικά το προϊόν αυτού που χτίζαμε τόσα χρόνια αποδομώντας τα πάντα γύρω μας !!!!
    Το δήθεν σε όλο του το μεγαλείο... δήθεν προοδευτικοί αλλά ξύλινοι τελικά !!!
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι που βρίσκονται τέτοιοι πολιτικοί στο τιμόνι του τόπου μας.
      Χαίρομαι που συμφωνούμε.

      Φιλιά Σόφη μου!

      Διαγραφή
  2. Το θέμα είναι πως κάτι παρόμοιο ήθελαν να κάνουν και το 1986-87, αν θυμάμαι καλά.. Πάντα ο ίδιος φαύλος κύκλος.. καμία ελπίδα.. αντί να πετάξουν τα ανούσια, πετάνε τα ουσιαστικά.. αντί να βελτιώσουν την Παιδεία με κάθε απόφαση που θα πάρουν,λειτουργούν αντίστροφα..
    Ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου! Καλό σαββατόβραδο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς παιδεία ,χωρίς μόρφωση,χωρίς την γλώσσα μας θα αυτοκαταστραφούμε.

      Σ'ευχαριστώ Παλόμα.

      Καλό βράδυ :)

      Διαγραφή
  3. Δεν μπορώ να ξέρω πως διδάσκεται σήμερα το μάθημα των αρχαίων, μιας και τελείωσα το Λύκειο το 1978. Μπορώ να πω ότι τότε δεν ήταν και ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας. Εάν αυτό συνεχίζεται και σήμερα, σίγουρα κάτι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο. Είμαι εναντίον της όποιας κατάργησης (άλλωστε προσωπικά ωφελήθηκα στον χειρισμό της νεοελληνικής γλώσσας από τα αρχαία), αλλά εάν θυμηθώ την βαριεστημάρα και την παπαγαλία που επικρατούσε τότε από μαθήτριες και μαθητές που στις εισαγωγικές εξετάσεις των Σχολών που είχαν επιλέξει να φοιτήσουν δεν συμπεριλαμβανόταν το μάθημα, τείνω να συμφωνήσω ότι ίσως θα ήταν καλό να είναι προαιρετικό.
    Κατά τα λοιπά θεωρώ ότι η paloma πιο πάνω με κάλυψε απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παπαγαλία ισχυεί ότι πραγματικά σκοτώνει το μάθημα των αρχαίων όπως και την ιστορία.

      Πιστεύω πως η καταργησή τους θα ήταν πραγματικά καταστρεπτική.Δεν μιλάμε που δεν μιλάμε καλά ελληνικά,αν γίνει και αυτό,πάει...

      Φιλούθια Αθηνούλα !

      Διαγραφή
  4. Καλώς το κορίτσι το καλό. :)
    Άδικο έχεις; Ντροπή τους που θέλουν να περνιούνται και να λέγονται Έλληνες, οι ξεδιάντροπα πουλημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας ξαναβρίσκω.
      Ομολογώ ότι όλοι μου λείψατε πολύ.

      Φιλιά πολλά! <3

      Διαγραφή
  5. Όπως είπε και η Αθηνά πρέπει να αλλαχτεί ο τρόπος διδασκαλίας (όχι μόνο στα αρχαία αλλά γενικά σε πολλά μαθήματα).
    Από κει και πέρα συμφωνώ ότι θέλουν να μας χαζέψουν όσο περισσότερο γίνεται. Το κάνανε με την τηλεόραση αλλά πλέον τηλεόραση βλέπουν οι μεγάλες ηλικίες. Για να καταφέρουν να χαζέψουν πιο νέους θα πάνε στη βάση, θα αλλάξουν την παιδεία. Δεν ξέρω μέχρι που είναι ικανοί να φτάσουν αλλά δε μας βλέπω καθόλου καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι να αντισταθούμε,να μην τους αφήσουμε να μας χαζέψουν.

      Καλό βράδυ ρε Προεδράρα.

      Διαγραφή
  6. Επιστρέφω το βραδάκι από το σπίτι...
    Στη δουλειά δεν με αφήνουν να διαβάσω με ησυχία!
    Καλή εβδομάδα εύχομαι κορίτσι μου! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ Αριστέα μου.
      Καλό υπόλοιπο εβδομάδας και σε εσένα.<3

      Διαγραφή
  7. πολύ μπροστά!
    άναυδη η γιαγιά..μπράβο της λέει!
    thumps up..υποκλίνομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα ευχαριστώ!
      Πολλά φιλιά σε όλους <3
      και πολλές αγκαλιές στη γιαγιά

      Διαγραφή
  8. Και ενώ οι περισσότεροι απαντούν με Ελύτη σε όλο αυτό εγώ θα ήθελα να "πιαστώ" από κάπου που αναφέρεσαι στο παρελθόν και θα παραθέσω Σεφέρη. " Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σα να σβήνεις ένα αντίστοιχο και από το μέλλον."

    Το θέμα βέβαια εδώ (όπως και πάντα) αφορά τη διδασκαλία των μαθημάτων. Μπορεί τα αρχαία να διδάσκονται φορμαλιστικά αλλά δε θυμάμαι να μην ισχύει κάτι αντίστοιχο και για τη φυσική. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας όλων των μαθημάτων και όχι να στοχεύονται και πάλι οι Ανθρωπιστικές Σπουδές που για έναν παράλογο λόγο θεωρούνται κατώτερες στη χώρα που τις γέννησε. Μεγάλη συζήτηση μα δυστυχώς ο καθένας την προσεγγίζει ανάλογα με τα συμφέροντά του.

    Χάρηκα που σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλωσήρθες καλή μου Άλς.
    Πόσο μ'άρεσε ο στίχος στο σχόλιο σου.

    Είναι αλήθεια πως ο καθηγητής μπορεί να εξυψώσει ένα μάθημα ή να το φτάσει στα τάρταρα.

    Καλό βράδυ.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αλήθειες