Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

"Εσείς μια χούντα θέλετε!"


Τον είδα.Δεν μιλούσε στο τηλέφωνο.Φορούσε μαύρο μπουφάν που  έγραφε "military service".Κοιτούσε  τους επιβάτες ψυχαναγκαστικά. Η ώρα 19:43 τ'απόγευμα.Φώναζε με βίαια και οργισμένη φωνή, θυμάμαι τα λόγια του λέξη προς λέξη "Εσείς μια χούντα χρειάζεστε, όλο κλεψιά και αριστερίστικες μαλακίες είστε."Σηκώνω τα βλέφαρά μου σθεναρά , να δώ ποιός μιλάει με αυτό τον τρόπο,ποιός φωνάζει. Βλέπω κάποιον που κοιτάζει απειλητικά όποιον τολμά να του ρίξει βλέμμα. Προσποιούμαι ότι κοιτάω από το παράθυρο.Μόλις κοιτάει αλλού τον περιεργάζομαι.Μύτη που δεν δείχνει πνευματώδη άνθρωπο,μάτια απλανή χαμένα, ένα σακίδιο στους ώμους , μου δίνει την αίσθηση ανθρώπου που αναμασά σαν γάιδαρος ότι του φυτέψουν στο κεφάλι χωρίς να σκεφτεί.
  Έχω αρχίσει να γίνομαι καχύποπτη με τους πάντες.Αναλογίζομαι αυτό που συνέβη με τον Παύλο Φύσσα, σκέφτομαι τον θάνατο των δύο παιδιών που ανήκαν στον ιδεολογικό άξονα της Χρυσής Αυγής. Δεν θέλω να πιστέψω αυτά που λένε οι καταστραφολόγοι δημοσιογράφοι των δελτίων των οχτώ περί εμφυλίου και διχασμού. Πάντως σίγουρα τα πράγματα έχουν λάβει ασυνήθιστη τροπή. Ο λαός πολιτικά βιάζεται και η βία σε βία οδηγεί. Ο λαός υφίσταται πλύση εγκεφάλου και η πλύση εγκεφάλου οδηγεί σε πράξεις. Πράξεις κακές και βίαιες. Φαύλος κύκλος  όλα.
  Τι θα γινόταν αν κάποιος μέσα στο βαγόνι του έλεγε "Άντε βρε παλιοφασίστα" . Μπορεί και να γινόταν μακελειό. Και που ξέρεις πως δεν είναι κανένας τρελός να βγάλει κανένα πιστόλι να μας γαζώσει ; -τελικά μπορεί να είμαι και φαντασιόπληκτη - .
  Από την άλλη θα μου πείς "που ζούσες ρε κοπελιά τόσο καιρό σε γυάλα;" Όχι σε γυάλα δεν ζούσα αλλά εξοργίζομαι όταν πέρα απ'όλα τ'άλλα πλήττεται ο σεβασμός. Γιατί αυτός ο κύριος δεν σεβάστηκε το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είχαν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις.Με τον τρόπο του σίγουρα προσβάλλει.Η διαφορετικότητα και η τρέλα δεν είναι κακή αρκεί να μην φτάνουμε στα άκρα.Και δεν αξίζει να φτάνουμε στα άκρα για συμφέροντα και βλέψεις άλλων. Μόνο για τον έρωτα φτάνουμε στα άκρα.
   Καταλήγοντας , είναι τρομερές οι ιστορίες που μπορεί να βιώσει κανείς που κυκλοφορεί στα Μέσα και αλλού, είναι τρομερή η δυναμική των προσωπικοτήτων που μπορούν να συνθέτουν ένα έργο τέχνης , μια πρόζα, μια φωτογραφία ενός βαγονιού του μετρό.Ακόμα είναι πολλά αυτά που με ενοχλούν κοινωνικοπολιτικά αλλά πολύ δύσκολα θα αλλάξουν. Μέχρι τότε σας αφήνω με ένα τραγούδι που αυτή την περίοδο με αντιπροσωπεύει από πολλές απόψεις.



Μου λεν αν φύγω από τον κύκλο θα χαθώ
στα όρια του μοναχά να γυροφέρνω
και πως ο κόσμος είν’ ανήμερο θεριό
κι όταν δαγκώνει εγώ καλά είναι να σωπαίνω

23 σχόλια:

  1. Ισχύει . Σκέφτεσαι γιατί δν του λέει κανείς τιποτα ,γιατι δε μιλάω ούτε εγώ ..Αλλά από την άλλη , αμα του μιλήσεις ,αυτός θα το πάρει πάνω του ,νομίζοντας πως έτσι του δίνεις άξια κ ακούς τα λόγια του .Το καλο σ'αυτά τα άτομα είναι η αδιαφορία σου!Αν όπως λες είναι ένα φερέφωνο ,γτ να ακούσει την δικιά σου άποψη ,σάμπως θα καταλάβει κ κάτι???!

    !Είναι καλό να ξέρεις που θα μιλήσεις!!!!
    Φιλιά :-* κ Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To νόημα είναι να γίνεται διάλογος όσο ακραίες και αν είναι οι απόψεις των ατόμων που συμμετέχουν σ'αυτόν.
      Ο παρωπιδισμός δεν ωφέλησε ποτέ κανένα.
      Και η αδιαφορία σωστή δεν είναι, αλλά άμα φοβάσαι μην σε πλακώσει ο άλλος στο ξύλο και γίνει κανένα μακελειό, σωπαίνεις.
      Θα σε αφήσω με ένα στίχο του Τ. Λειβαδίτη που προσαρμόζεται στην κατάσταση την οποία συζητάμε - και μία ακόμα-.
      "Κάποια μέρα θα μας πνίξουν τόσα ανείπωτα λόγια."

      Φιλιά! :)

      Διαγραφή
  2. Βλέπω πάντως ότι πολλές φορές ο ένας δεν κρίνει τον άλλο από το πόσο καλός άνθρωπος είναι αλλά τι πιστεύει πολιτικά, θρησκευτικά κτλ... Αν μπορέσοουμε να κρίνουμε τον άλλον με βάση πόσο καλός είναι τότε μόνο κατι θα γίνει.

    Πρόεδρας ΑΠΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις πολύ δίκιο σε αυτό. Και ομολογουμένως είναι κακό πράγμα να κρίνεις κάποιον από τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Αλλά μένω περισσότερο στον προσβλητικό τρόπο.
      Προσωπικά επειδή είμαι και λίγο κρυψίνους δεν μ'αρέσει να διατυμπανίζω τι πιστεύω και μου έκατσε λίγο άσχημα και ο τρόπος και ο χώρος που επέλεξε.

      Φιλιά ρε Πρόεδρε!
      ΥΓ:Με προβλημάτισες αρκετά.
      ΥΓ2:Γράψε κανένα άρθρο να γελάσει λίγο το χειλάκι μας.
      :)

      Διαγραφή
    2. Λογικά αύριο θα είναι έτοιμο... είναι λίγο μεγάλο το μπουρδέλο...

      Διαγραφή
  3. Oτι ανηκει στα ακρα ειτε πολιτικα ειτε θρησκευτικα κλπ ειναι ασχημο.Οπως λες και λεω και εγω συνεχεια μονο ο ερωτας πρεπει να μας φτανει στα ακρα ή να φτανουμε εμεις τον ερωτα στα ακρα.
    Σημερα αν δεν εισαι με τους μεν εισαι με τους δε.Μεση λυση δεν υπαρχει σωνει και ντε αν δεν εισαι αριστερος εισαι φασιστας και τουμπαλιν.Οσοι εστερνιζονται τη χουντα συνηθως ειναι κατι παπουδια αλλα εχω ακουσει βεβαια και απο ατομα της ηλικιας μου να την αποζητουν λες και την εζησαν,μονο που δεν ξερουν τι σημαινει χουντα.Τωρα μπορει να μην εχεις την επιλογη να βγεις εξω ειτε απο ελειψη χρηματων ειτε επειδη φοβασαι να κυκλοφορησεις μονος λογο εγκληματικοτητας κλπ αλλα εχεις τουλαχιστον την επιλογη.Τοτε μολις επεφτε ο ηλιος δεν ειχες καμια επιλογη μεσα κλεισμενος και αν οχι σε γυριζαν πισω,αν εβλεπαν 2-3 ατομα μαζι πηγαιναν για εξακριβωση και ο Θεος βοηθος.Αυτο ειναι ενα μικρο παραδειγμα προς αυτους που φωναζουν περι χουντας.Μακαριοι οι πτωχοι το πνευματι
    Δυστηχως ομως αυτοι οι πτωχοι το πνευματοι ψηφιζουν και μας περνει ολους η μπαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι στα άκρα μόνο για τον έρωτα.

      Τώρα αυτό που λές... Πώ πώ! Ναί! Που λένε μια χούντα θέλουμε λές και την είχανε ζήσει ξέρω γω. Ούτε να κυκλοφορούμε θα μπορούσαμε ούτε να διαβάσουμε ό,τι θέλουμε θα μπορούσαμε , ούτε θα υπήρχε ελευθερία του Τύπου- θα μου πείς τώρα υπάρχει; αλλά ντάξει- θα πιστεύαμε ότι μας λέγανε. Θα ζούσαμε σε ένα πράγμα σαν την ταινία "Ο Κυνόδοντας" .

      Τα λέμε Γάτε!
      Καλό απόγευμα :)

      Διαγραφή
  4. Ένα άτομο που κάθεται και φωνάζει μέσα στα μμμ μόνο το χλευασμό και την αδιαφορία αξίζει σε όποια πολιτική παράταξη κι αν ανήκει!

    Καλό κουράγιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πεί κανείς και για τους ΔαπιτοΠασπιτοΚνίτες δηλαδή που τους λουζούμαστε σχεδόν κάθε μέρα στη Σχολή.

      Καλό κουράγιο δεν λές τίποτα φίλε μου, στην Αθήνα που έχω έρθει με όλους τους τρελούς. Αλλά ντάξει την αγαπάω αυτή την πόλη.

      Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα το YΓ:
      Γράψε και εσύ κανένα καινούριο αρθράκι που ακολουθείς τα χνάρια του Προέδρου και κοντεύουν να πέσουν αράχνες από την οθόνη κάθε φορά που μπαίνω στα blogs σας. :Ρ

      Διαγραφή
  5. Όταν ο άλλος ανάχεται να γίνεται υποχείριο του κάθε ανεγκέφαλου ή μειωμένης αντίληψης ή γνκ εκμεταλλετή ,αυτομάτως και καλός να είναι ,όλο αυτό παύει να υπάρχει,κρύβεται -το κρύβουν!
    Άλλωστε ,τα πιστεύω μας , καθορίζουν αυτό που είμαστε!!
    Αυτό που είπατε ήταν αρκετά γενικό.Παρ'όλ'αυτά, δεν ήταν τελείως λάθος ,είχε μία βάση ,ορθή μεν ουτοπική δε :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον για τον Πρόεδρο πάει αυτό.
      Ένιγουει.
      Όλοι θέλουν να ανήκουν κάπου ιδεολογικά,πολιτικά,θρησκευτικά και πολλές φορές για τον λόγο αυτό θυσιάζουν λίγο τον εαυτό τους.
      Τεράστια συζήτηση η ψυχολογία του ατόμου.

      Διαγραφή
  6. Δυστυχώς τέτοιες συμπεριφορές μόνο σε αμηχανία μπορούν να σε φέρουν.Οτι αντιπροσωπεύει τα άκρα είναι άσχημο όντως.
    Έχω βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση και σε καταλαβαίνω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα άκρα οδηγούν στη διάσπαση της κοινωνίας. Βέβαια ο κόσμος έχει οδηγηθεί σ'αυτά εξαιτίας της απογοήτευσης.

      Φιλιά! :)

      Διαγραφή
  7. Αυτό το "μια χούντα σας χρειάζεται" είναι η καραμέλλα των ανόητων ή των νοσταλγών... Για σκέψου πόσα νέα παιδιά μεγαλώνουν από γονείς εμπλεκόμενους της χούντας ή νοσταλγούς της...
    Στα σχολεία να δεις τι γίνεται...
    Πάντα η κοινωνία απογοητεύεται αλλά ποτέ δεν είχε φτάσει σ' αυτό το χάλι. Το μεγαλύτερο κακό όμως υπάρχει στην παιδεία...Οι μαθητές μου αγνοούν ποιός είναι ο Ρήγας Φεραίος και πάνε στη Β'Λυκείου... Τι να πω;
    Τι να πούμε;
    Μόνο η ουσιαστική αλλαγή στην Παιδεία μας σώζει...Κατά τα άλλα ο Πάγκαλος βάζει το μακρύ πράσινο μπουρνούζι του και κολυμπάει στη Λίμνη της Βουλιαγμένης...κάθε μέρα. Τον είδα χτες !!!
    Ασυναρτησίες λέω; Μπορεί !
    Φύσσα και Χρυσαυγίτες κάποιες μανάδες τους κλαίνε....
    Κι εμείς τη μοίρα μας ... κι όσοι έχουμε καρδιά κι αυτούς μαζί... θύματα και θύτες υβρίδια μιας εποχής που σαν εποχή δεν μοιάζει...
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς.
      Αν η νέα γενιά δεν βγεί με περισσότερο μυαλό από τους ανόητους νοσταλγούς όπως είπες, το χάσαμε το παιχνίδι.
      Η ιστορία και η μόρφωση είναι τα κλειδιά για την ελευθερία.

      Όπως και να έχει είναι τραγωδία να κλαίνε μανάδες νέα παιδιά.

      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  8. Παν μετρον αριστον!
    Συμφωνω με τις αποψεις σου..
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι να πω! Δεν την αντέχω ούτε την ανέχομαι αυτή την κατάσταση του μη σεβασμού.. Που είναι η ελευθερία; Βέβαια, πάντα φαινομενικά υπήρχε..
    Όταν σκέφτομαι πόσες αιματοχυσίες έγιναν και πάλι είμαστε σε ένα απόλυτο μηδέν και πιο κάτω.. τρελαίνομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ελευθερία μας έχει καταπατηθεί δυστυχώς, σε όλα τα επίπεδα. Αναλογίσου μόνο πόση ελευθερία Τύπου έχουμε σήμερα. Είναι ένα μικρό δείγμα της διάβρωσης.

      Φιλιά Παλόμα!

      Διαγραφή
  10. αααπειρες φορες εχω ακουσει αυτο το 'μια χουντα σας χρειαζεται' κ το χειροτερο, ακομα περισσοτερες εχει τυχει να την αναπολουν πια.

    το ειχα γραψει σε μια παλαιοτερη αναρτηση, αποφασισε ο ελληνας να σηκωσει τη γροθια του κ σηκωσε τα σκ@@τα του. σορυ κιολας. αλλα να, παντα αυτο γινεται, αγανακτουν, αποφασιζουν να αντιδρασουν κ τι κανουν? πανε στη χειροτετη δυνατη επιλογη.. καπου ειμαστε κ αξιοι της μοιρας μας μετα απ αυτα..!

    σε φιλω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ζητάς συγνώμη. Εγώ είμαι κατά της λογοκρισίας όταν κάποιος εκφράζει την άποψη του. Εκτός και αν προσβάλει αισχρά κάποιο πρόσωπο.

      Όπως στρώνουμε κοιμόμαστε.
      Ας προβληματιστούμε και ας αλλάξουμε.

      Καλό βράδυ φιλτάτη!

      Διαγραφή

Αλήθειες